Follow Me on Pinterest

Recensie: ‘My Fair Lady’ is ouderwets genieten

Zondag 11 Februari 2007

‘Ik ben een fatsoenlijk meissie, dat is wat ik ben!’ zijn de platte woorden van het volksmeisje Eliza Doolittle (Celine Purcell) uit de musical My Fair Lady. Op 8 februari besloot Musical-Info eens een kijkje te nemen bij deze goed uitgevoerde musicalklassieker.






Myfairlady_cast

Professor Higgins (Thom Hoffman) en Eliza Doolittle (Céline Purcell).

‘My Fair Lady’ vertelt het verhaal van het eenvoudige bloemenmeisje Eliza Doolittle die door professor Higgins tot een echte dame wordt opgeleid. Op een regenachtige avond loopt Eliza professor Higgins tegen het lijf. Higgins raakt gefascineerd door haar platte taalgebruik en volkse manieren. Hij sluit een weddenschap af met zijn vriend Kolonel Pickering dat hij Eliza van haar accent kan afhelpen en haar beschaafde manieren kan bijbrengen. Higgins neemt haar op in zijn huis om haar les te geven. Langzaam ontstaat er tussen de elitaire professor en het vrolijke bloemenmeisje een intense relatie.

Direct bij aanvang brengt de musical ‘My Fair Lady’ haar bezoekers terug in de tijd. Prachtig geklede dames en armetierige zwervers verschijnen ten tonele. Het decor wordt alle kanten opgedraaid waardoor het ouderwetse huis van Professor Higgins van twee kanten bekeken wordt. Dat is leuk bedacht en tevens prachtig om te zien. Celine Purcell die in ‘My Fair Lady’ voor het eerst een échte hoofdrol vertolk, slaagt hier glansrijk in. Vooral haar platte Amsterdamse taalgebruik en onbeschaafde manieren worden perfect gebracht. Samen met Hugo Haenen (alternate Professor Higgins) speelt Celine Purcell een aantal hilarische scènes, bijvoorbeeld wanneer het spraakgedrag van Eliza Doolitlle bijgeschaafd dient te worden en dit maar niet wil lukken. Andere spelers als Bob Fosko (Alfred P. Doolittle), Marlies van Alcmaer (Mevrouw Higgins) Maria Stiegelis (Mevrouw Pearce) en Barend van Zon (Freddy Eynsford-Hill) zetten hun rollen stevig neer en waarvan laatstgenoemde als een blok voor Eliza Doolittle valt en hierover een mooi lied zingt.

Myfairlady_cast2
Eliza Doollittle (Céline Purcell) wordt een keurige dame.

Voor het ensemble is in ‘My Fair Lady’ een energieke rol weggelegd. Vele van hen verschijnen als verschillende personen, zodat het toneel steeds vol mensen is en het totaal beeld klopt.
Seth Gaaikema die ‘My Fair Lady’ heeft vertaald, heeft dit vrij gedaan en een zorgt qua teksten voor grappig momenten. Een voorbeeld hiervan is wanneer Professor Higgins terecht gewezen wordt door zijn moeder en als Eliza Doolittle zich voor het eerst onder de rijkere klasse bevindt.
Naast het duidelijke spel van de spelers is de zang in ‘My Fair Lady’ sterk. Zo zingt Celine Purcell een prachtige solo en zorgt Bob Fosko met ensemble voor een trommelend lepel- en bordenspektakel tijdens zijn nummer.
Veel jonge mensen zullen twijfelen of ‘My Fair Lady’ ook voor de jonge generatie geschikt is. Dat is deze productie zeker. ‘My Fair Lady’ is namelijk komisch, herkenbaar maar vooral ouderwets genieten!

Gezien: ‘My Fair Lady’ op 8 februari in het World Forum Theater te Den Haag. Producent: Stage Entertainment. Meer info: www.musicals.nl
Auteur artikel: Thomas de Heide / Fotografie: Joris-Jan Bos



Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.



Gerelateerde artikelen: