Follow Me on Pinterest

Persvoorstelling ‘Assepoester, het tamelijk ware verhaal’

Donderdag 13 Juni 2013

Deze middag vond om ‘klokslag’ vijf voor twaalf de castvoorstelling plaats van de musical ‘Assepoester, het tamelijk ware verhaal’, de productie van Musical van Vlaanderen waar de jongste tijd zo veel om te doen was. Een zichtbaar gespannen Stany Crets wist de aanwezige pers te vertellen hoe deze productie tot stand is gekomen en wie voor welke rol gekozen is. Ook de creatives werden voorgesteld.Door Wim Nuyts

"Ik geloof heel erg in het feit dat de beste voorstellingen niet ontstaan vanuit een commercieel oogmerk, maar vanuit een begeestering, een betovering, een verwondering die je overbrengt op iedereen die creatief of productioneel mee in de boot stapt. En ik geloof uit de grond van mijn hart dat dit zo’n voorstelling kan zijn."
Met deze woorden nam Stany Crets afstand van de hele heisa die een tijdje geleden ontstond omtrent de subsidiëring voor deze musical. Hierna ging Crets over naar de orde van de dag.

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

Het verhaal
Het tot stand komen en de vormgeving van deze productie bestaat uit twee delen. Het eerste deel was eigenlijk de versie waar ‘Debby en Nancy’ - de vrouwelijke alter ego's van Stany Crets en zijn boezemvriend Peter Van den Begin - de twee stiefzusters gingen spelen. "Hier zou het duidelijk geweest zijn wat we gingen krijgen: een doldwaze revue die schatplichtig zou zijn aan de Britse kerstpantomimes", aldus Crets. "Maar toen ik met de liedjesteksten en de dialogen aan de slag ging, merkte ik dat het een totaal andere kant uitging en zo heb ik beslist om alle clichés te omzeilen. Geen mannen die vrouwen spelen, geen vermenselijkte diertjes."

Over de omschrijving van een sprookje is Stany Crets nogal sceptisch. "Wij vinden sprookjes vaak leuk om te lezen en te horen omdat het einde meestal mooi is, maar wat er in het verhaal gebeurt, is meestal niet zo fraai. Kinderen worden in bossen achtergelaten, met uitsterven bedreigde diersoorten worden opengesneden en vol stenen gestoken, oude vrouwen worden in brand gestoken... Conclusie: niemand wil eigenlijk in een sprookje leven."
Maar wat we dan precies mogen verwachten van ‘Assepoester, het tamelijk ware verhaal’ blijft nu toch nog een beetje vaag.

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

Cast
Een tijdje geleden waren er voor de cast audities waarvan je op Musical-Info al een uitgebreide fotoreportage kon zien. Van de vele deelnemers is Charlotte Campion uitgekozen om de rol van Assepoester te vertolken. Ondanks haar prille leeftijd van 21 lentes is Charlotte zeker geen onbekende in het musicallandschap. Zo heeft ze onder andere al ‘Kuifje en de Zonnetempel’, ‘Doornroosje’, ‘The Sound of Music’ en ‘Annie’ op haar palmares staan. Het glazen muiltje is vele voetjes gepasseerd tijdens de audities maar bij Charlotte zat het als gegoten.

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

Overigens kunnen we de cast omschrijven als zeer getalenteerd en gevarieerd. Laurenz Hoorelbeeke gaat op zoek naar degene die het schoentje past als Meneer het Prinske, Sébastien De Smet neemt het verhaal onder de loep als reporter, Ann van den Broeck kruipt in de huid van Vicieuza, de stiefmoeder. Fleur Brusselmans en Maaike Cafmeyer spelen de stiefzussen, Joris de Beul wordt de vader van Assepoester, Leopold, en Daisy Thys is de steun en toeverlaat van Assepoester in de gedaante van Tante Snös.

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

Creatives
Stany Crets staat in voor de regie en het script. "Voor de overige creatives ben ik op zoek gegaan naar mensen met wie ik graag werk, en dat zorgt voor een soort magie." En Crets heeft niet voor de minste gekozen. Zo zien we Martin Michel voor de choreo en staging, Ad Van Dijk schreef de muziek en de arrangementen, Niek Kortekaas zorgt voor het decor en Erik Vernieuwe staat in voor de kostuums.


'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

'Assepoester' Foto: Wim Nuyts

‘Assepoester, het tamelijk ware verhaal’ is vanaf 14 december 2013 te zien in de Stadsschouwburg te Antwerpen.

www.musichall.be

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , , , ,