Follow Me on Pinterest

Willemijn Verkaik: Stressen in de oerversie van ‘Wicked’

Woensdag 13 Februari 2013

Vorige nacht onze tijd beleefde Willemijn Verkaik haar Broadwaypremière als Elphaba in de ‘oerversie’ van ‘Wicked’ in New York – het personage dat haar zo eigen is, en dat ze al meer dan duizend keer speelde in Duitsland en Nederland. Ze nam de rol over van Jackie Burns, en gaat die tot eind mei vertolken in het Gershwin Theatre. Musical-Info kon Willemijn aan de telefoon krijgen, en had een prettig gesprek met iemand die een van haar mooiste dromen in vervulling zag gaan.Door Johan Depaepe

Willemijn Verkaik als Elphaba in 'Wicked' © archiefHet is iets over de middag plaatselijke tijd als Willemijn Verkaik in New York de telefoon opneemt, na een avond vol heftige emoties. “Er is zo veel belangstelling vanuit Nederland en België voor mijn Broadwaydebuut, het is hartverwarmend”, zegt ze. “Ik heb ontelbaar veel e-mails en berichten op Facebook en Twitter met toi’s ontvangen. Ik voelde me er erg door gesteund.”
Dat helpt ook vast wel om de heimwee te verdrijven, mocht Willemijn Verkaik daar al last van hebben. “Dat valt heel goed mee. Ik heb mij heel snel kunnen aanpassen. Maar straks keert mijn man terug naar Nederland, dat wordt wel even wennen.”

Veel steun uit het publiek


Willemijn Verkaiks premièreavond in de Broadway-‘Wicked’ was er een om in te kaderen, zegt ze. “Het was een prachtige ervaring, maar ik was zo veel meer gespannen dat ik van mezelf gewend ben. Dat is ook niet zo vreemd, natuurlijk. Dit is wel Broadway, het is zo veel groter dan wat ik gewend ben. Hier kunnen spelen, daar droom je al zo lang van, maar gisteren moest het echt gebeuren. Ja, ik had wel een ‘waw’-gevoel (lacht).”
Met een enthousiast publiek als ruggensteun gaat het ook net iets makkelijker, en ook op dat vlak had Willemijn Verkaik niets te klagen. “Ik voelde meteen heel erg veel steun vanuit de zaal. Enkele mensen wisten dat het mijn debuut was, en reageerden op een erg warme manier. Gelukkig. Want je staat hier toch in de oerversie van ‘Wicked’, op de plek waar de voorstelling als het ware geboren is. Na tien jaar speelt de show nog altijd voor uitverkochte zalen. En dat zorgt natuurlijk voor wat druk op je schouders. Ik heb alleszins meer gezweet dan anders (lacht). Je merkt wel heel goed dat in de VS het verhaal van ‘De tovenaar van Oz’ tot het nationale erfgoed behoort; iedereen is er erg bekend mee. En dat voel je ook. De verwijzingen naar het originele verhaal in de tweede akte bijvoorbeeld, komen hier erg duidelijk aan.”

‘Elphaba heeft mij zo veel gegeven’


Het musicalvak is in essentie overal hetzelfde, maar toch is werken op Broadway nog iets speciaals, zegt Willemijn Verkaik. “Als artiest voel je je hier erg gewaardeerd. Er is veel respect voor de passie en toewijding aan het vak, zeker ook bij het publiek. Elphaba is natuurlijk absoluut geen vreemde voor mij, maar door het feit dat ik haar nu in de originele taal breng, nieuwe impulsen krijg ook van mijn tegenspelers, voor een ander soort publiek speel, is het toch weer een heel nieuwe ervaring. Zingen in het Engels vraagt bijvoorbeeld alweer om een andere techniek. Die nieuwe impulsen zorgen er ook voor dat ik toch weer nieuwe facetten ontdek aan Elphaba.”
Is het denkbaar voor Willemijn Verkaik dat ze Elphaba toch eens beu wordt? “Ze volgt mij nu al vijf jaar”, zegt ze. “Ik wil zeker weleens een andere dan die groene kant van mij laten zien”, lacht ze. “Anderzijds heeft zij mij zo veel geschonken, zulke mooie cadeaus gegeven, daar zal ik Elphaba eeuwig dankbaar om zijn.”

‘Aan dromen geen gebrek’


Willemijn Verkaik speelt Elphaba in New York tot eind mei, en keert daarna terug naar de Lage Landen. Ze heeft plannen, waarover ze nu nog weinig kan en mag zeggen.
Een hoofdrol spelen op Broadway lijkt ons het hoogste in het musicalvak, maar dat betekent niet dat Willemijn Verkaik geen dromen meer heeft. “Ik ben altijd vrij nuchter geweest en was al heel blij met alle mogelijkheden die ik in Europa kreeg. Maar toen kwam deze kans op mijn pad, en ja, het zal heel moeilijk zijn om dit te overtreffen als musicalartiest. Nu, ik zeg al tien jaar dat ik een cd wil maken met eigen liedjes; laat dan mijn volgende droom zijn. Maar eerst ga ik nog heel hard genieten in New York. Hard werken ook: acht shows per week speel je niet met je vingers in de neus, en vanavond sta ik alweer op de planken – een stukje meer ontspannen, hoop ik. Maar ik ga ook de kans grijpen om deze prachtige stad goed te leren kennen. Er is hier zo veel leven, zo veel te doen. Dit is echt ‘the city that never sleeps’."

www.wickedthemusical.com

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , , , , ,