Follow Me on Pinterest

Nordin De Moor door de knieën voor 'Shrek'

Woensdag 26 December 2012

Voor Vlaming Nordin De Moor kwam de kerstman vroeg dit jaar. Vorige zondag mocht hij voor de eerste keer Paul Groot vervangen als Lord Farquaad in “Shrek, de musical”. In zijn hoogsteigen mini-première bewees Nordin de rol al stevig onder de knie te hebben. Maar spannend blijft zo’n première altijd.Door Sophie Peirsman

Na de voorstelling van 12 uur treffen we een opgeluchte Nordin aan. Het was de eerste keer dat hij Heer Farquaad mocht neerzetten voor een publiek. Gelukkig liep alles op rolletjes, al stonden de zenuwen strak gespannen: “Ik ben vanochtend in alle vroegte wakker geworden en heb de slaap niet meer kunnen vatten. Toen daarnet het doek opging voor m’n eerste scène, was ik bloednerveus. Maar het was een gezonde spanning, die ik goed heb kunnen verbergen tijdens de show.”

Van enige spanning viel er vanuit de zaal inderdaad niets te merken. Nordin heeft dan ook een gedegen voorbereiding gekregen voor deze rol. “Tijdens de repetities was Paul Groot druk bezig met de opnames van ‘Koefnoen’. Ik heb dus het voorrecht gekregen om heel regelmatig te repeteren en de rol mee te creëren. Als understudy komt het er meestal op neer dat je kijkt hoe de hoofdcast het personage invult. Dan ga je bijna automatisch hier en daar 'stelen'. Dat was nu niet het geval. Vanaf de eerste repetitiedag werd ik voor de leeuwen gegooid. Ondertussen zijn we twee maanden later en moest ik de rol wel even opfrissen, maar dat is vlot verlopen.”

Lord Farquaad mag dan wel een kleine gestalte hebben, kleinzerig mag je allerminst zijn om het personage neer te zetten. Als acteur moet je letterlijk door de knieën gaan en dat is toch even wennen… “Ik heb het geluk gehad dat ik veel heb mogen oefenen,” vertelt Nordin, “al was het wel een zwaar repetitieproces. Ik heb urenlang op mijn knieën gerepeteerd, soms tot bloedens toe. We probeerden allerlei bewegingen en choreografieën uit, zoals pirouettes… Gelukkig hebben we een heel goede fysiotherapeut en, geloof me, die knielappen doen wonderen! Nu voel ik bijna niets meer, al blijft het inspannend om een natuurlijke houding te verlenen aan een onnatuurlijk lichaam.”

De kleine fysieke ongemakjes wegen voor Nordin in ieder geval niet op tegen het plezier deel uit te maken van deze productie. Bij Albert Verlinde Entertainment is hij al lang geen onbekende meer. Hij speelde onder meer mee in ‘Tika is jarig’ en maakte deel uit van een aantal coproducties met Musical van Vlaanderen, zoals ‘Grease’ en ‘Annie’. Voor zijn rol in‘Spamalot’ sleepte Nordin in 2011 nog een Vlaamse Musicalprijs in de wacht. Zijn aandeel in 'Shrek' lijkt dus een logisch gevolg. Nordin: “Ik heb net als iedereen auditie gedaan voor deze musical. Na de eerste ronde vertrok ik op reis naar Amerika. Op het einde heb ik dan ook per video moeten auditeren. Dat was nieuw voor mij, maar blijkbaar is het gelukt. Ik ben enorm dankbaar dat ik het vertrouwen heb gekregen om deze rol neer te zetten, ook van Paul. Hij is toch niet de minste!”.

Precies omdat Nordin de tijd heeft gekregen om een persoonlijke invulling te geven aan de rol, is zijn Lord Farquaad anders dan die van Paul Groot: “Pauls Farquaad is natuurlijk evil, maar heeft ook een charmant kantje. Ik ben vooral een irritante Farquaad, een verwende lastpost die altijd zijn zin wil krijgen, de hele tijd giechelt en in zijn eigen wereldje vertoeft. Over het algemeen kom ik ook sarcastischer uit de hoek. Misschien omdat ik Vlaming ben (lacht)?”

Wanneer Nordin niet op de scène staat, euh… zit als Farquaad, maakt hij deel uit van het ensemble: “Ook dat is heel leuk. In deze productie is het fijn dat elk ensemblelid zijn eigen, persoonlijke momentje krijgt. En de kans om Lord Farquaad te spelen is natuurlijk heel mooi meegenomen. Het is fantastisch dat ik dit als Belg kan doen in Nederland, waar zo veel goede musicalartiesten zijn.”

In maart komt ‘Shrek’ ook naar Vlaanderen, in coproductie met Music Hall. Wie op de Vlaamse podia de rol van Heer Farquaad zal vertolken, is vooralsnog onbekend. “Ik ben voorlopig nog niet gecontacteerd om de rol in Vlaanderen te spelen,” vertelt Nordin, “maar als de vraag komt, is mijn antwoord een volmondig ja!”

Shrek


Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , ,