Follow Me on Pinterest

Jelle Cleymans wordt Mozart

Donderdag 13 December 2012

Dat Jelle Cleymans zich helemaal thuisvoelt in het kleinkunst- en musicalgenre, is niets nieuws, maar ook klassieke muziek kan hem bekoren. Gelukkig maar, want vanaf mei 2013 is hij te zien als Mozart in het wereldberoemde toneelstuk ‘Amadeus’. Naar aanleiding van die rol trok Jelle naar de Vlaamse Opera in Antwerpen. Daar liet maestro Yannis Pouspourikas hem kennismaken met de kneepjes van het dirigeervak. “Iedereen ziet meteen wanneer iemand niet écht kan dirigeren”, weet Jelle. “Ik zal dus nog veel moeten oefenen om geloofwaardig uit de hoek te komen als Mozart.”Door Sophie Peirsman

Die geloofwaardigheid moet je als acteur altijd nastreven, oordeelt Jelle: “Jaren geleden ben ik voor de jeugdserie ‘Spring’ gecast als gitarist van een band. Jammer genoeg kon ik op dat moment geen noot spelen. Ik heb me meteen een gitaar aangeschaft en ben beginnen oefenen. Inmiddels ben ik nog steeds geen ongelooflijk begenadigd gitarist, maar ik mag wel zeggen dat ik me goed uit de slag trek. Ik bevind me nu in een gelijkaardige situatie. Als ik Mozart overtuigend wil neerzetten, moet ik de basis van het dirigeervak onder de knie krijgen. Daarvoor ga ik me vooral concentreren op de muziekfragmenten die worden gebruikt in de voorstelling.”

Bovendien is Mozart een historisch figuur, wat de druk op Jelles schouders niet meteen verlicht: “Toen Bruno Van Heystraeten van Loge 10 Theaterproducties me opbelde met de vraag of ik Mozart wou spelen, heb ik heel even getwijfeld. De rol brengt dan ook serieuze uitdagingen met zich mee. Maar nu ben ik heel blij dat ik heb toegezegd. Je krijgt niet elke dag de kans om een bestaand personage neer te zetten. Qua verhaal is het stuk van Peter Shaffer niet echt historisch correct. De spil van de voorstelling is de rivaliteit tussen Mozart en Salieri, hofcomponist en tijdgenoot van Amadeus. Salieri koestert een oeverloze bewondering voor Mozart, maar is tegelijkertijd ziekelijk jaloers op zijn genialiteit.”

Dat Mozart een genie was, staat buiten kijf. “Dirk Lavrysen, een collega-acteur, heeft me ooit gezegd: ‘Voor mij behoort Mozart tot de drie belangrijkste vernieuwers ooit’. Of dat zo is, weet ik niet, maar zijn genialiteit is onbetwistbaar. Yannis Pouspourikas, de dirigent, vertelde me zonet nog dat er manuscripten van Mozart zijn teruggevonden zonder enige correctie. Dat bewijst dat de hele partituur op voorhand in zijn hoofd zat. In Shaffers toneelstuk staat die begaafdheid in schril contrast met Mozarts persoonlijkheid. Hij wordt geschetst als iemand die de hele tijd vloekt en seksuele opmerkingen maakt. Het is heel interessant om een personage te spelen dat zweeft op de grens tussen gek en geniaal.”

Zelf houdt Jelle vooral van de romantische, Russische componisten, zoals Rachmaninov, maar ook Mozart draagt zijn bewondering weg. Woensdagavond ging in de Vlaamse Opera ‘Die Zauberflöte’ in première. En daar keek Jelle enorm naar uit. “'De Toverfluit' is niet voor niets een instant hit geworden”, vertelt hij. “Je kan het succes van ‘Die Zauberflöte’ vergelijken met de populariteit van musicals als ‘Les Misérables’ of ‘Cats’. Binnen driehonderd jaar spelen ze die voorstellingen nog steeds.” Bovendien heeft Jelle een bijzondere band met de opera in kwestie: “Toen ik ruim één jaar oud was, speelde mijn mama in ‘De Kleine Toverfluit’ van het KJT. Dat was een bewerking voor kinderen van Mozarts opera. De regisseur wilde dat haar personage, Papagena, met een kind zou opkomen om te groeten. Het oorspronkelijke plan was om een pop te gebruiken, maar mijn mama stelde voor om haar zoon mee te nemen op het podium. Drie jaar later hebben ze dat stuk hernomen, met mijn zus Clara als het kindje. En ook al heb ik dat destijds niet echt bewust beleefd, toch is die muziek ergens blijven hangen. Wist je trouwens dat Mozarts composities naar verluidt een prima hulpmiddel zijn om baby’s te sussen?”

Amadeus

‘Amadeus’ van Loge 10 Theaterproducties gaat pas op 1 mei 2013 in première, maar Jelle weet wat hem te doen staat in de tussentijd. Wie weet… Misschien vindt hij wel een dirigeerstokje onder de kerstboom?

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , ,