Follow Me on Pinterest

Annie anno 2012

Donderdag 07 Juni 2012

“Het kroonjuweel van de familiemusical”, zo omschrijft Albert Verlinde ‘Annie’. Inderdaad, wie kent haar niet, het schattige weesmeisje met de bos rode krullen? In het seizoen 2005-2006 veroverde de voorstelling al de harten van Nederland als rondreizende productie. Een jaar later hernam V&V Entertainment de succesmusical in Theater de Efteling en in 2008 kwam ook Vlaanderen aan de beurt. Nu, vier jaar later, brengt Albert Verlinde Entertainment de musical opnieuw op de planken, maar dan wel in een geheel nieuw jasje.Door Sophie Peirsman

John Yost: “'Annie' is opnieuw brandend actueel.”

Regisseur van dienst is John Yost. Hoewel hij ook de regie van de vorige versies voor zijn rekening nam, krijgt het publiek niet dezelfde show te zien, zo verzekert hij: “We werken met een ander concept en een nieuw decor. Bovendien is de voorstelling vandaag weer brandend actueel. Ook het Amerika van de jaren ’30 kampte met een grote economische crisis. Het verband met onze huidige situatie is jammer genoeg snel gelegd. Daarom zal ‘Annie’ anno 2012 net iets harder zijn dan onze vorige versie.”

Gelukkig is het lang niet allemaal kommer en kwel in de musicalklassieker. ‘Annie’ is bovenal een familievoorstelling met een positieve boodschap. En dat optimisme wordt verpersoonlijkt door het beroemde roodharige weesmeisje. De zes musicaltalentjes die voor de rol werden gecast, staan dan ook voor een niet geringe taak. Toch heeft John er alle vertrouwen in: “Onze nieuwe Annies zijn echte topmeiden. Ik kan niet wachten om met hen aan de slag te gaan."

John Yost en Melise de Winter


Melise de Winter: “Het wordt nog pittig.”

Tijdens de repetities wordt John Yost bijgestaan door Melise de Winter. Zij nam destijds in de Efteling een groot deel van de regie voor haar rekening en is ook nu weer Johns rechterhand. Samen zullen ze instaan voor de choreografie van de voorstelling. Ook Melise is bijzonder enthousiast over de kinderen die uit het auditieproces zijn gekomen: “Tijdens de audities heb ik al heel nauw met hen mogen samenwerken en als choreografe heb ik er een goed gevoel bij. We hebben kinderen geselecteerd die snel nieuwe danspasjes oppikken. Dat is niet onbelangrijk, want de repetitieperiode is relatief kort. In september beginnen we onze 36 kinderen klaar te stomen voor de première, die in november plaatsvindt. Het belooft pittig te worden.”

Maike Boerdam: “Zo’n rol wordt nooit een routineklus.”

Naast de kinderen bestaat de cast van ‘Annie’ uit een ploeg doorgewinterde acteurs. Maike Boerdam, die de rol van Grace Farrell vertolkt, heeft al heel wat ervaring in het samenwerken met kinderen. Zo bekommerde ze zich als Maria om de zeven Von Trapp-telgen uit 'The Sound of Music' en ook in 'Mary Poppins' nam ze de rol van moederfiguur op zich. “Eigenlijk is Grace Farrell een kruising tussen Maria en Winifred Banks,” verklapt Maike, “al moet ik er natuurlijk wel over waken dat ik een nieuw personage creëer. Maar het samenspel met Tony Neef zal automatisch voor een vernieuwde dynamiek zorgen. Het leukste aan deze rol is dat je echt tussen de lijnen van het script kan lezen. De romance die zich tussen Grace en Oliver Warbucks ontspint, staat niet zwart op wit in de tekst. Je moet die romantiek suggereren in je spel, zonder daarbij al te expliciet te worden. Een uitdaging!”

Maike Boerdam


De scène delen met niet minder dan 36 jonge talentjes blijft ook voor Maike een hele opdracht: “Wanneer je het podium deelt met kinderen, moet je als acteur altijd op scherp staan. Het kan weleens gebeuren dat ze plotseling iets anders doen dan gepland, dus het is niet geoorloofd om ook maar één seconde de concentratie te verliezen. Dat je je improvisatietalenten moet aanspreken, is echter eerder een voordeel dan een nadeel. Op die manier wordt zo’n rol nooit een routineklus.”

De kans is trouwens groot dat het aantal kinderen nog uitbreidt, want in België mag het publiek zich naar alle waarschijnlijkheid verwachten aan een Vlaamse kindercast. Dat Maike met ‘Annie’ nog eens terugkeert naar de Vlaamse podia, staat al vast. “Iets om naar uit te kijken”, besluit ze. Wij volgen alvast haar voorbeeld.

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen: