Follow Me on Pinterest

'Wiplala Weer' - Tinkelend mannetje van Annie M.G. Schmidt in het theater

Vrijdag 20 November 2009

''Er was eens een piepklein mannetje, zo klein dat je heel goed moet kijken om hem te zien. Dit mannetje woont bij de grote mensen-familie Blom én hij kan toveren. Tinkelen noemt hij dat. Hij kan het alleen nog niet zo goed en daarom brengt hij regelmatig vader en kinderen Nella Della en Johannes Blom in de problemen.''

Door Marlies Sienot

Wiplala Weer
De cast en creatives vertellen van alles over het stuk. (Foto: Margot de Heide)

Annie M.G. Schmidt schreef in 1969 het verhaal 'Wiplala Weer', het vervolg op 'Wiplala'. Zoals eigenlijk alle boeken van Annie M.G. Schmidt, werden ook deze boeken graag gelezen. Vele kinderen, maar ook volwassenen, genoten van dit tinkelende mannetje. Zo ook Monique Corvers. Al op jonge leeftijd leest zij keer op keer 'Wiplala Weer'. Nu, veertig jaar na het verschijnen van het boek, besluit zij om er een musical van te maken. "Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om van het eerste boek, Wiplala, een musical te maken. Maar ik heb dat niet gedaan, omdat 'Wiplala Weer' echt mijn favoriet was. Daarnaast was dit boek gemakkelijker om te zetten naar het theater dan het eerste boek. Het leest als een feuilleton en dat willen we ook laten zien in het theater straks. Er zit een sterke dynamiek in de verschillende verhaallijnen en dat brengen wij ook op die manier op de planken." Het is logistiek een enorme klus, want er komt heel wat bij deze productie kijken. Corvers: "We zijn bezig met een enorm decor, daarnaast een live band die voortdurend op het podium zit én 27 personages. Daarom repeteren we ook zoveel mogelijk met elkaar, in plaats van alleen in de laatste weken voor de première met band en acteurs samen."
Covers heeft Heleen Verburg gevraagd om het boek om te schrijven naar een script. Heleen: "Ik ben vaker gevraagd om stukken van Annie M.G. Schmidt te bewerken, maar dit wilde ik nooit. De timing was nooit goed. Daarnaast ben ik een jaar lang privé-secretaresse geweest van Annie en durfde me er daarom ook niet echt aan te wagen, denk ik. Toen Monique mij belde over dit project, wist ik direct dat ik het wilde doen. Het moment klopte gewoon. Daarnaast heb ik vaker met Monique samengewerkt en weet ik dat dat goed zit."

Wiplala Weer
Drie castleden uit 'Wiplala Weer'. (Foto: Margot de Heide)

Carrousel
Sacha Zwiers is decorontwerper en heeft zich gestort op het decor voor dit project. "Het is een groot project, met een aantal verschillende omgevingen. Daarom maken we een soort carrousel van het decor, zodat het per scène kan worden rondgedraaid. We willen de verschillende locaties op een speelse manier laten zien. Daarnaast is het belangrijk dat het stadse aspect naar voren komt. Voor mijn gevoel speelt het verhaal zich af in Amsterdam en werken we dus met een skyline. Tevens gebruiken we felle kleuren om te accentueren, zodat het een fris en jeugdig geheel krijgt." Die felle accenten komen ook terug in de kleding, waarvoor Joost van Wijmen verantwoordelijk is.
Voor muzikaal leider en componist Gábor Tarján is dit een immens project. Er zitten geen liedjes van Annie M.G. Schmidt bij dit verhaal en hij heeft daarom volledig de vrije hand in het schrijven van de muziek. Gekozen is er voor een popmuziek-stijl, die geïnspireerd is op de klassieke popmuziek uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, zonder nostalgisch te worden. Tarján: "Het is niet de bedoeling om muziek zoals Harry Bannink te schrijven of oubollig te klinken. We kiezen voor een frisse energie." Maar dat is niet het enige, want Gábor wil voortdurend muziek laten horen. "We laten de band op het podium zitten, zodat je ze niet alleen live kunt horen, maar ook live kunt zien. Daarnaast wil ik voortdurend muziek laten horen, zoals je bij een tekenfilm ook hebt. Dus dan kun je de gedachten, gesprekken en bewegingen van de acteurs synchroon laten gaan met de muziek."

Wiplala Weer
Een klein voorproefje van wat komen gaat! (Foto: Margot de Heide)

Soepfabriek
Het belangrijkste personage in 'Wiplala Weer' is Vader Blom, gespeeld door Onno Roozen. Hij is de gelukkige hoedanigheid dat hij is gevraagd voor de rol. "Om me voor te bereiden op deze rol, heb ik het boek gekocht. Ik heb geloof ik één hoofdstuk gelezen en toen was ik het hele boek kwijt. Hij dook weer op in mijn dochters slaapkamer. Ze was direct helemaal verslaafd aan het boek en is reuze trots op haar vader dat hij 'Vader Blom' mag spelen. Hetzelfde ging het toen ik het script binnenkreeg. Ze ging direct kijken hoe één en ander was vertaald." Zijn dochter is dus enthousiast, maar Onno zelf ook. "Het is echt een hele leuke rol. Toch stiekem een beetje een heldenrol. Een verstrooide professor die aan het werk wordt gestuurd door zijn dochter, ook al vind zij dat hij eigenlijk niets kan. Maar wanneer hij dan in de soepfabriek aan de slag mag, gaat hij toch, ondanks dat zijn kinderen wat bezwaren hebben. Er zit ook best wat ontwikkeling in het personage, wat het spelen nog uitdagender maakt. Je ziet een man die zich alleen maar bezig houdt met schrijven, groeien naar een directeur van een soepfabriek. Hij is een lieve, zachtaardige maar vooral onzekere man die uiteindelijk voor zichzelf opkomt." Het gezin Blom bestaat in het stuk uit Vader Blom, dochter Nella Della en zoon Johannes. Er is geen Moeder Blom. Onno: "Dat is best opvallend, zeker voor de jaren zestig waarin het boek geschreven is. Maar Annie M.G. Schmidt was altijd al hip en vooruitstrevend in die dingen."
Omdat Wiplala zo'n klein mannetje moet zijn, hebben de theatermakers gekozen voor een onzichtbare acteur. Onno: "Het vergt wel enig inlevingsvermogen om dit op een juiste manier te laten zien. We praten dus eigenlijk in het luchtledige. Voor het publiek lijkt het echter alsof het kleine mannetje achter een tas zit, of in een broekzak. Maar met kleine special effects door het bewegen van en piepklein hoedje, lijkt het straks net alsof er echt een klein mannetje op het podium staat."

Begin 2010 gaat 'Wiplala Weer', gemaakt door jeugd- en muziektheater Het Filiaal, in première. Kijk voor meer informatie op de website www.wiplala.net.

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , , , ,