Follow Me on Pinterest

Zoektocht naar Joseph barst los

Dinsdag 19 Augustus 2008

Ging de AVRO vorig seizoen nog op zoek naar een vrouwelijk musicaltalent, dit keer zijn de rollen omgedraaid. De omroep is hard op zoek naar de mannelijke hoofdrolspeler voor de musical ‘Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat’. De finalisten zijn inmiddels gevonden en presenteerden zich in het Rijksmuseum van Oudheden aan de pers.Door Thomas de Heide

De tien kanshebbers op de musicalrol brachten op het tempelzaal van het museum enkele nummers uit de musical ten gehore. De mannen verschenen met goudkleurig gezicht, een masker en dreamcoat ten tonele omdat hun identiteit nog niet onthuld mag worden. Het tv-programma moet namelijk nog van start gaan. Op 31 augustus worden de finalisten ontmaskerd. Net als bij ‘Op zoek naar Evita’ krijgen de kandidaten opnieuw vakkundig commentaar. Paul de Leeuw vervangt Vlaming Peter van de Velde als panellid. Panelleden Pia Douwes en Erwin van Lambaart maken opnieuw hun opwachting en ook musicalcoryfee Willem Nijholt, bekend van zijn ‘pezzzáázz’ uitspraak, is weer van de partij.

Panel Joseph
Het panel van 'Op zoek naar Joseph'. (Foto: Margot de Heide)

Vrolijkheid
‘Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat’, zoals de voorstelling voluit heet, vertelt het verhaal van Joseph in Egypte. Hij heeft elf broers en is de lieveling van zijn vader. In die tijd gaf kleding status aan een persoon. Omdat Joseph geliefd is, krijgt hij een prachtige gekleurde jas van zijn vader. Zijn andere broers zijn het daar totaal niet mee eens, gooien hem in een put en verkopen hem vervolgens als slaaf aan de Egyptenaren. Hij schopt het van een jongeling tot de tweede man van het land. De bijzonder gave die Joseph bezit, is dat hij dromen kan voorspellen. Dat talent wordt als snel door de Farao opgemerkt.
Panellid Erwin van Lambaart: “Uiteindelijk weet hij de vreselijke daad van zijn broers te vergeven en sluit hij hen weer in zijn armen. Dat is de diepere laag tussen de kleur en vrolijkheid, die ‘Joseph’ kenmerkt. Deze productie is dus heel anders dan ‘Evita’, die meer de dramatische kant op ging.”

Frits Sissing
Frits Sissing presenteert voor de tweede maal een castingshow. (Foto: Margot de Heide)

Toppers
Niet alleen in kijkcijfers was ‘Op zoek naar Evita’ een groot succes. Ook voor de finalisten leverde het programma veel op. Presentator Frits Sissing: “Niet alleen winnares Brigitte Heitzer schittert momenteel in de musical. Ook de andere finalistes doen het goed. Tineke Blok speelt momenteel in het ensemble van ‘Dirty Dancing’, Sophie Veldhuizen is binnenkort te zien in de musical ‘Anatevka’ en Babette Holtman maakte dit jaar haar filmdebuut. Verder speelde zij in de musical ‘Joe’ en is ook zij dit seizoen in de musical ‘Anatevka’ te zien. Wieneke Remmers zag de hoofdrol in ‘Evita’ aan haar neus voorbij gaan, maar sloeg wel de hoofdrol van Maria in ‘The Sound of Music’ aan de haak. Ook finalist Marjolein Teepen heeft haar eerste hoofdrol te pakken, terwijl Suzan Seegers vier dagen na de finale de rol van Cosette in ‘Les Misérables’ kreeg aangeboden.’’
Sissing is trots op de dames van ‘Op zoek naar Evita’: “Het zijn tien toppers van dames die dankzij dit programma hun droompad zijn op gegaan. Zij hebben wekenlang aan het Nederlandse publiek hebben laten zien hoe keihard werken het musicalvak is.”


Een vijftal Josephs presenteren zich aan de pers. (Foto: Margot de Heide)

Kippenvel
Pia Douwes heeft na haar deelname als panellid van ‘Op zoek naar Evita’ aardig de smaak te pakken gekregen. Ze verscheen al snel opnieuw als panellid en coach in de Duitse castingshow ‘Ich Tarzan, Du Jane’ waarin de rollen van Tarzan en Jane in de Duitse productie van ‘Tarzan’ werden ingevuld. “Het was in Duitsland dubbel zo hysterisch als in Nederland”, legt de musicalster uit. “We gingen namelijk op zoek naar twee hoofdrollen.”
Douwes vindt dat er weinig verschil is tussen de vrouwelijke kandidaten van vorige seizoen met de mannelijke kandidaten. “Wat mij heeft verbaasd, is dat ondanks het hoge testosteron gehalte de mannen ook hun kwetsbare kant en emoties hebben durven laten zien. Wel is een groot verschil dat wanneer een groep mannen zingt, je direct kippenvel krijgt. Dat is zo overweldigend. De mannen doen volgens Douwes niet onder voor de dames. “Hun niveau ligt net hoog als bij de vrouwen.”
In Engeland werd al op zoek gegaan naar de invulling van Joseph met het tv-programma ‘Any Dream Will Do’. Lee Mead won het programma en kreeg na de show een verhouding met panellid Denise van Outen. Op de vraag wat de verwachtingen hiervoor in Nederland zijn, zegt Douwes lachend: “Ik zou hun moeder kunnen zijn. Nee, dat lijkt me geen goed plan. Grapt: “Maar je brengt me wel op een idee. Er komen nog een flink aantal afleveringen aan, dus ik heb tijd genoeg om ze te kunnen kijken.”

Pezzzáázz
Musicalicoon Willem Nijholt zal wederom iedere week een finalist van zijn ondergang kunnen redden. De twee kandidaten met de minste steun van het Nederlandse publiek zullen een moeten optreden voor Nijholt verzorgen, die uiteindelijk de beslissing neemt wie het programma verlaat en géén kans meer maakt op de rol. Nijholt weet al duidelijk aan welke eisen dé Joseph moet voldoen: “Het moet een jongen zijn, die een publiekslieveling kan worden en over de nodige ‘staquality’ beschikt.”
Naar een beltstem is Nijholt niet op zoek. “Hij moet prachtig kunnen zingen met een beetje een popstem. Hij mag niet belten, dat hele harde zingen, zoals tegenwoordig vaak wordt gedaan. Het is een dromer met een stoere maar ook zachte kant. Zodat je opeens denkt van ‘hij is nog lief ook’.”
Hij vervolgt: “Verder moet hij goed kunnen bewegen en een bepaalde elegantie in zijn lichaamstaal kunnen leggen. Hij dient boven het maaiveld uit te komen. Zijn broers stellen het maaiveld voor, maar hij is net die ene grasspriet met die mooie pluim die opvalt en erbovenuit steekt. Dan moet hij natuurlijk ook al zijn pezzzáázz neerzetten, wat in dit geval betekent zijn brutale flair. Dat is de Joseph waar wij naar op zoek zijn.’’

Groene Joseph
Alle Josephs dragen een dreamcoat met eigen kleur. (Foto: Margot de Heide)

Twijfel
Musicalproducent en panellidvoorzitter Erwin van Lambaart heeft lang na moeten denken om opnieuw als panellid zijn opwachting te maken in een musicalzoektocht. “Iedereen vond het opmerkelijk dat ik na het grote succes van ‘Evita’ zo lang heb moeten nadenken om weer mee te werken aan castingshow. Twee redenen waren daar voor. Niet elke hoofdrol leent zich ervoor om via televisie casting ingevuld te worden. Daar zijn verschillende artistieke en creatieve redenen voor. Daarnaast was het een ongelofelijke zenuwslopende race. Ik heb meerdere momenten met het zweet in de handen gezeten dat ik hoopte dat de keuze waar ik heilig van overtuigd was, gemaakt zou worden. Ik kan je een ding vertellen, dat dat niet goed is voor je hart. Uiteindelijk heb ik dan toch ja gezegd en dat komt omdat dit een programma is dat talenten een ongelofelijk ervaring geeft. Ik denk dat wanneer je aan een dame van ‘Op zoek naar Evita’ vraagt of ze veel heeft geleerd, ze allen volmondig ‘ja’ zullen zeggen.”
Voor de start van ‘Op zoek naar Evita’ waren er veel sceptische geluiden uit het theatervak richting een musicalzoektocht op tv. Deze bereikten ook Van Lambaart. “Voordat ‘Evita’ van start ging, was 90% was het theatervak tegen”, aldus Van Lambaart. “Mensen vonden dat we een casting op deze manier niet konden houden. Ik durf nu te zeggen dat 80% van de mensen uit vak na afloop voor een dergelijke zoektocht is en dat komt omdat we hebben laten zien wat voor fantastische talenten we hier in Nederland in huis hebben. Mensen zagen hoe hard je moet werken als musicalacteur en hoe goed je je kunt ontwikkelen met de juiste begeleiding.”
Van Lambaart ziet in Joseph de ideale persoon. “Het belangrijkste voor mij is dat wanneer de première plaatsvindt, niemand in de zaal ook maar een seconde twijfelt als deze Joseph zijn applaus komt halen. Dan is duidelijk dat de juist keuze is gemaakt. Voor vrouwelijk Nederland moet het de droom dat je dochter of zoon met deze jongen thuiskomt. Voor mannen is hij de vent waarmee je op zondagmiddag voetbal kijkt of waarmee je in de kroeg graag een biertje drinkt. Hij is van alle aspecten thuis.”

'Op zoek naar Joseph' gaat in het laatste weekend van augustus van start. Op zaterdag 30 augustus en zondag 31 augustus is het programma om circa 20.25 op Nederland 1 te zien. Op zondag 31 augustus zullen de finalisten tevens een optreden geven tijdens de 'Musical Sing-A-Long' dat eveneens op Nederland 1 wordt uitgezonden. Op zondag 7 september gaat de eerste liveshow van start. Zie ook http://www.joseph.avro.nl

Fotografie: Margot de Heide

Volg Musical-Info ook op Facebook en Twitter.Gerelateerde artikelen:

Gebruikte Tags: , , , , , , ,